Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Discussion and support for the Nmea4Wifi multiplexer - a 4-input Nmea 0183 wifi multiplexer.
Post Reply
Luis Sa
Site Admin
Posts: 535
Joined: Thu May 04, 2017 4:12 am

Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by Luis Sa » Mon Aug 19, 2019 7:50 pm

Hello,

The popular Navionics Boating App is now capable of displaying AIS targets over the maps. In order to get it working you need:

a) choose UDP protocol and set port number equal to 2000. I tested this last week when I was sailing in Turkey

b) or use TCP and set
  • IP address = 192.168.15.1
  • Port Number = 39150
In the multiplexer settings web page, you can set the port number but the IP Address is fixed at 192.168.4.1 which is not compatible to the Navionics App if you need to use the TCP protocol. However there is an undocumented way to change the IP address available since firmware version 23. In order to force the multiplexer to use a different IP address, say 192.168.15.1, you enter the following in the SSID text box:

NmEaWiFi..192.168.15.1

Note the 2 points ".."! They divide the entered text in 2 parts. The text to the left of ".." is taken as the ssid network name. The text to the right of ".." is taken as the IP address. As there are no errors (the ssid name is a valid one and the IP address is a valid one), the multiplexer will create, in the shown example, a network with name NmEaWiFi and its IP address will be 192.168.15.1.

Regards, Luis

Edited on October, 8, 2019 - After you set a new IP address by the described method, the IP will only start to work when you do a normal Reset or you switch off and on the power supply. If you do that you need to specify this new IP in the web browser to regain access to the settings webpage!

Even Keel
Posts: 7
Joined: Fri Oct 18, 2019 8:28 pm

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by Even Keel » Wed Oct 23, 2019 3:37 pm

Luis,
I tested it quickly, in UDP protocol. The App doesn´t confirm the connection but it works.
I was looking for the reason the connection wasn't done, then I remember I read it somewhere in the forum it works anyway.
With the simulation mode, your boat appears quickly then the App take the intern GPS data as localization.
The Ais shows the both boat in Greek Island.

Luis Sa
Site Admin
Posts: 535
Joined: Thu May 04, 2017 4:12 am

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by Luis Sa » Wed Oct 23, 2019 4:52 pm

Hello,

Now that you refer to it, I think I also saw the external GPS for a moment but then the internal GPS takes control. Because of this I used SeaWi instead of Navionics when I prepared the screenshot in this post!

Regards, Luis

eriknoed
Posts: 8
Joined: Thu Feb 14, 2019 2:57 pm

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by eriknoed » Wed Dec 18, 2019 10:02 am

In Simulation mode working with Nacionics on iPhone and iPad my experience is, that the connection is done automatical, and the source is referred to as "Digital Yacht WLN10", allthough the source is NMEA4WIFI with standard IP (192.168.4.1) The two AIS targets are shown, but the depth is not.
Any manually entered information (IP and Port) in the "Device connected" prevents the auto connection. Press wheel/setting, select "Forget device" to allow Navionics to auto connect.
I will check this connection matter live on the boat, and inform you.
Best, Erik

Luis Sa
Site Admin
Posts: 535
Joined: Thu May 04, 2017 4:12 am

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by Luis Sa » Wed Dec 18, 2019 11:39 am

Hello Erik,

Thank you and Merry Christmas!

Regards, Luis

KerOzenn
Posts: 4
Joined: Tue Dec 01, 2020 8:31 pm

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by KerOzenn » Wed Dec 02, 2020 12:52 pm

Hello, I confirm that now for Boating / Navionics with option a) above (UDP), the address should be 0.0.0.0 otherwise it's not working..

regards

KerOzenn
Posts: 4
Joined: Tue Dec 01, 2020 8:31 pm

Re: Navionics App and AIS - Nmea2Wifi and Nmea4Wifi

Post by KerOzenn » Sat Jun 05, 2021 8:34 pm

Hello, I'm not longer able to connect the devices (NMEA2WIFI and NMEA4WIFI) to Navionics in UDP mode ? Maybe an update has prevented that ? Somebody might help me ?

Fra.

Post Reply